پودر استخوان چیست؟ کاربردها و قیمت خرید و فروش
پودر استخوان از استخوان های دام و طیور که در کشتارگاه ها جمع آوری می گردد، تهیه می شود. این استخوان ها در کارخانه های مخصوص در دیگ های بزرگ ریخته شده و ابتدا آنها را می جوشانند تا گوشت های متصل به استخوان جدا و استخوان ها تمیز شوند و درنهایت استخوان ها را خرد و در مرحله آخر آسیاب و تبدیل به پودر می کنند. در زمان آب پز کردن استخوان ها باید با حرارت بالایی این کار صورت گیرد ، تا تمام بیماری ها احتمالی و حتی باکتری های موجود در آن ها از بین برود.
پودر استخوان به عنوان منبعی سرشار از کلسیم و فسفر معرفی می گردد و همچنین کلسیم ، فسفر و مواد معدنی ضروری برای بدن حیوانات را تامین می کند. مصرف این پودر در جیره غذایی کاربرد بسیار زیادی دارد. بعلاوه می توان گفت که پودر استخوان بعد از پودر گوشت جزء پرخاصیت ترین منابع غذایی به شمار می رود. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
فواید و مزایای استفاده از پودر استخوان
ارزش غذایی این محصول بسیار بالا است و می توان این پودر را با مقدار و اندازه معینی در جیره غذایی روزانه حیوانات اضافه کرد. مصرف به اندازه این پودر تاثیر بسیار زیادی بر بالابردن شیردهی گاوهای شیرده دارد. مزیت دیگر این پودر در جیره خوراکی این است که باعث ترمیم مفاصل دام و طیور و همچنین باعث بالا رفتن و تقویت سیستم بدنی حیوانات می شود.
همچنین تهیه این پودر به عنوان بخشی از جیره غذایی برای دامداران مقرون به صرفه می باشد ، زیرا قیمت نسبتا پایینی دارد. به همین دلیل متقاضیان زیادی خواستار این محصول هستند ، فقط باید در میزان مصرف آن به عنوان جیره خوراکی دقت کنید زیرا مصرف بیش از حد این محصول اصلا برای حیوانات مناسب نیست و ممکن است خسارات جبران ناپذیری بوجود بیاورد. درصد پودر استخوان برای مصرف خوراکی حیوانات نسبت به سن و احتياجات آنها متفاوت است ولى درکل بين ۱-۳ درصد استفاده می شود.
کاربردهای پودر استخوان
این محصول علاوه بر اینکه به عنوان جیره غذایی برای حیوانات استفاده می گردد ، کاربرد دیگری نیز در دندانپزشکی و ایمپلنت دارد. امروزه نقش و کاربرد این پودر بسیار افزایش یافته است . پودر مورد استفاده در دندانپزشکی از استخوان های گاو بدست می آید و برای تولید این پودر ، نیز باید استخوان ها در معرض حرارت بالا قرار گیرند تا بیماری ها و عفونت های موجود در استخوان ها از بین برود ، تا در زمان استفاده برای انسان ها بی خطر و عاری از هرگونه آلودگی باشد .
پودر های استخوان باید در مکان های خشک و خنک نگهداری شوند، زیرا اگر در دمای بالا و محیطی گرم قرار بگیرند زودتر فاسد می شوند و غیر قابل استفاده می گردند. پودر استخوان، پودری کامل و سرشار از تمام مواد معدنی و ویتامین نیست در نتیجه بهتر است ۲۰ الی ۳۰ درصد در جیره غذایی استفاده گردد. یکی دیگر از کاربردهای این پودر به عنوان کودی سرشار از فسفر است که کمبود فسفر را برای گیاهان تامین می کند.
ارزش غذایی پودر استخوان
- انرژی موجود در این محصول ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوکالری می باشد
- نمک نیز در این پودر وجود دارد و در حدود ۱ درصد است.
- چربی این پودر در حدود ۵ درصد می باشد.
- رطوبت موجود در این پودر در حدود ۱۰ درصد است.
- پروتئین موجود در این محصول در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد است.
- کلسیم تقریبی در حدود ۲۲-۲۳ درصد می باشد.
- فسفر در این پودر حدود ۱۱-۱۲ درصد می باشد.
- خاکستر موجود نیز در حدود ۷۰ درصد می باشد.
خواص پودر استخوان
- سرشار از مواد معدنی
- مقدار کلسیم بالا
- حاوی فسفر
- انرژی بالا
- حاوی لیزین در حدود ۲.۴ درصد
کاربردهای پودر استخوان دندانپزشکی و زیبایی
- از ریج نگهداری می کند.
- باعث بالا رفتن کف سینوس می شود.
- باعث درمان ضایعات پریودنتال می شود.
- باعث حفظ کانتور مناسب فک در زمینه زیبایی می شود.
- باعث درمان ضایعات در اطراف ایمپلنت می شود.
ویژگی های پودر استخوان
مهمترین و اصلی ترین نکته در رابطه با محصول این است که باید دارای پروانه بهداشتی از دامپزشکی و شماره پروانه ساخت باشند. استفاده از این پودر نیز مانند پودر گوشت بسیار حساس است ، زیرا اگر پودر استخوان نامرغوب و بی کیفیت باشد احتمال دارد خسارت ها و ضررهای جبران ناپذیری برای دام و طیور بوجود آورد.
طرز تهیه پودر استخوان
این پودر به چند روش تولید می شود. این روش ها عبارتند از :
غیر صنعتی
- در این روش تمام استخوان ها را به صورت طبیعی خشک می کنند.
- تمام استخوان ها را در یک مکان گردآوری می کنند و مواد سوختنی به آنها اضافه می کنند و در نهایت آنها را آتش می زنند.
- مرحله نهایی آسیاب کردن استخوان ها سوخته شده می باشد.
روش پختن و عملیات حرارتی
این روش عملیاتی خود به دو روش تقسیم می شود.
روش اول:
- استخوان ها را جمع آوری می کنند و درون دیگ هایی قرار می دهند.
- درون دیگ ها را با آب پر می کنند و اجازه می دهند تا استخوان ها به مدت طولانی بپزند.
- چربی هایی که در اثر پختن از استخوان جدا شده اند ، را جدا می کنند.
- در مرحله بعد تمام استخوان ها را خشک می کنند.
- و در نهایت بوسیله دستگاه های قوی خرد کن ، استخوان ها را خرد و آسیاب می کنند و پودر استخوان را تولید می کنند.
روش دوم:
- تمام استخوان های جمع آوری شده را در دستگاهی به نام اتوکلاو قرار می دهند.
- بوسیله بخار و فشار تقریبی ۱ کیلوگرم استخوان ها را می پزند.
- چربی ها را از استخوان ها جدا می کنند.
- در مرحله ما قبل آخر تمام استخوان ها را خشک می کنند.
- در مرحله پایانی استخوان ها را به وسیله دستگاه های خرد کن خرد و آسیاب می کنند تا پودر استخوان حاصل شود.
صنعتی ( بوسیله مواد شیمیایی)
- تمام استخوان های را جمع آوری می کنند و به آنها اسید کلریدریک اضافه می کنند.
- حال تمام مواد را بر روی صافی می ریزند تا مایعات آن خارج شود.
- مایعات خارج شده از صافی را با شیره آهک ادغام می کنند.
- از این مواد ، پودری خاکستری رنگ به نام رسوب فسفاتی استخوان بدست می آید.
- در مرحله آخر پس مانده مواد پروتئینی را خشک می کنند و به صورت پودر در می آورند. پودر حاصله به عنوان جیره پروتئینی مصرف می شود.
انواع مختلف پودر استخوان
پودر استخوان خام
در این پودر ۲۳ -۳۰ درصد پروتئین وجود دارد. کلسیم موجود ۲۳ درصد می باشد و فسفر نیز در حدود ۱۱ درصد در این پودر وجود دارد.
پودر تهیه شده به وسیله بخار آب
برای تهیه این پودر به دلیل فشار زیاد بخار آب ، مقدار زیادی از پروتئین و چربی این محصول از بین می رود ، نسبت کلسیم و فسفر آن به ترتیب ۳۳ و ۱ درصد است.
خاکستر استخوان
این پودر با سوختن و خاکستر شدن استخوان ها بدست می آید. در این نوع پودر میزان فسفر بالاتر می باشد (۱۶ تا ۱۷ درصد). از این پودر به عنوان مکمل معدنی نیز استفاده می شود.
شرایط نگهداری پودر استخوان
برای استفاده از این پودر باید بسیار دقیق بود و در زمینه صحیح نگه داشتن و مدت نگهداری آن نیز باید بسیار حساس باشید ، زیرا اگر این محصولات صحیح نگهداری نشوند ، فاسد و غیر قابل مصرف می گردند. پودر استخوانی را که برای مصرف دام و طیور انتخاب می کنید ، حتما باید با کیفیت و تازه باشد، زیرا اگر نامرغوب و کهنه باشد ممکن است باعث مشکلات و ضرر جبران ناپذیری برای دام ها و طیور گردد.
قیمت خرید و فروش پودر استخوان
این محصول را باید در مکانی خنک ، خشک و دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید ، به این دلیل که اگر در جایی گرم قرار گیرد چربی موجود در این پودر باعث شل شدن پودر و فساد آن می گردد. بهترین دما برای نگهداری بین ۱۵ تا ۲۵ درجه و تاریخ انقضای این پودر حدود چهار ماه بعد از تاریخ تولید می باشد. پودر استخوان نیز مانند پودر گوشت و پودر ماهی به عنوان جیره خوراکی دام و طیور و قیمتی مناسب در بازار عرضه می شود.
هزینه تزریق پودر استخوان
تزریق پودر استخوان در جراحی های ارتوپدی و دندانپزشکی بسیار استفاده می شود. این استخوان فراوری شده تزریق می شود تا به ایجاد استخوان جدید کمک کند. این روش برای پیوند دندان، جراحی ارتوپدی، ترمیم شکستگی ها و درمان های دیگر مربوط به استخوان ها کاربرد دارد. تزریق پودر استخوان به ترمیم و بازسازی استخوان ها کمک کرده و محیطی برای بازسازی استخوان ها فراهم می کند. این فرآیند زمان بر بوده و چندین ماه طول می کشد با اینحال بسیار مفید است خصوصا برای افرادی که دچار ضعف و تحلیل استخوان فک و قسمت های دیگر بدن است. انواع مختلفی پودر استخوان با منشاء متفاوت وجود دارد که پزشک می تواند از انواع طبیعی فناوری شده با منشاء انسانی و حیوانی یا انواع مصنوعی استفاده کند. هزینه این تزریق بر اساس مقدار، نوع پودر استخوان و همچنین محل تزریق متفاوت است. در این رابطه می توانید از پزشک خود سوال کنید. از این روش در درمان شکستگی های پیچیده، رفع نقص استخوان، بازسازی استخوان و پیوند دندان استفاده می شود. کمک به ترمیم استخوان ها از مزایای تزریق پودر استخوان است. با اینحال هزینه این روش بسیار بالا است و به مراقبت های بعدی نیاز دارد.