Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
صنایع شیمیایی

کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟

کلرید نیکل ترکیبی با فرمول شیمیایی NiCl۲ است که کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارد. کلرید نیکل ماده ای بلوری به رنگ سبز یا زرد است که در آبکاری ، تولید کاتالیزورهای نیکل و جذب آمونیاک در ماسک های گاز صنعتی استفاده می شود. این ماده صورت گرم شدن گازهای سمی تولید می کند.

توجه داشته باشید که قرار گرفتن در معرض نیکل کلراید می تواند باعث درماتیت شدید ، حساسیت های پوستی و شبه آسم شود و ریه ها ، کلیه ها ، دستگاه گوارش و سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار دهد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما بمانید.

ویژگی های فلز نیکل

استفاده از نیکل به ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می ‌گردد. در گذشته کانی‌ های حاوی نیکل برای تولید شیشه رنگی استفاده می شدند. این فلز در سال ۱۷۵۱ توسط  شخصی به نام Baron Axel  Fredrik  در حین تلاش برای استخراج مس کشف شد و این فلز سفید نیکل نامیده شد.

نیکل یک فلز انتقالی با عدد اتمی ۲۸ ، در دوره / ردیف چهارم جدول تناوبی است. این فلز یک ماده مغذی ضروری برای بدن است. نیکل فلزی به رنگ سفید نقره ای ، سخت ، انعطاف پذیر و شکل پذیر است که  هادی خوبی برای گرما و برق است.

حیاتی ترین کاربرد این عنصر ساخت سکه  و سیم است اما در ساخت توربین های گازی و موتورهای موشکی نیز استفاده می شود زیرا توانایی مقاومت در برابر خوردگی را حتی در دمای بالا دارد.

این فلز برای ساخت انواع آلیاژهایی که بیشتر برای ساخت زره پوش ، میخ یا لوله استفاده می شود ، استفاده می شود. مونل (آلیاژهای نیکل و مس) یک ترکیب سخت است و می تواند در برابر خوردگی توسط آب دریا مقاومت کند. از این رو در شافت پروانه در قایق ها و دستگاه های آب شیرین کن استفاده می شود.

کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟
کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟

برخی از کاربردهای کلرید نیکل

  • در آبکاری نیکل روی فلزات دیگر
  • کاربرد در تولید فولاد ضد زنگ و دیگر آلیاژهای ضد زنگ
  • قابلیت رسانایی بالا و کاربرد  در تولید رساناها
  • استفاده در تولید آلیاژ آلنیکو برای تولید آهنربا
  • تولید باطری‌ های قابل شارژ
  • ضرب سکه
  • آبکاری الکتریکی
  • کاربرد در صفحه نمایش های مغناطیسی
  • استفاده در آلیاژ کابل های انتقال حافظه برای ساخت ربات‌
  • استفاده در فولاد نیکل برای تولید فلز مناسب برای سلاح‌ ها و گاو صندوق‌ ها
  • استفاده به عنوان کاتالیزور برای هیدروژنه کردن روغن گیاهی
  • تولید ظروف ضد حرارت برای آزمایشگاه‌ شیمی

سایر موارد استفاده از کلرید نیکل

نیکل (II) کلرید نوعی اسید لوئیس ضعیف است که برای ایزومریزاسیون دی اول و کاهش انتخابی آلکن ها به آلکان ها در حضور هیدرید آلومینیوم لیتیوم استفاده می شود. این ترکیب به عنوان پیش ماده بورید نیکل  و پودر نیکل استفاده می شود.

نیکل کلراید به عنوان یک کاتالیزور برای تهیه دی آرکیل آریل فسفونات ها از فسفیت ها و آریل یدید عمل می کند. در آبکاری نیکل بر روی سایر مواد فلزی و همچنین در سنتز پلیمرهای حاوی فلز نیمه هادی استفاده می شود.

کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟
کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟

کاربردهای خاص کلرید نیکل

بیشترین کاربرد این ترکیب برای آبکاری نیکل است ولی برای تهیه نمک های مختلف نیکل و کاتالیزورهای نیکل نیز استفاده می شود. درهنگام آبکاری باعث انحلال فلز آند نیکل می شود و به افزایش سطح الکترولیت محلول کمک می کند.

یکی دیگر از کاربردهای این ترکیب به عنوان کاتالیزور برای سنتز آلی (به عنوان مثال پیرازولوفتالازینیل اسپیروکسیندول ها) است. این ترکیب همچنین برای سنتز نانوذرات نیکل به عنوان احیا کننده کاربرد دارد.

این ماده همچنین برای آماده سازی ترکیبات کئوردینات نیکل  و ماسک های صنعتی برای محافظت در برابر آمونیاک استفاده شود. نیکل کلراید به عنوان منبع یون نیکل برای کشت سلولی و مطالعات سم شناسی  نیز در تحقیقات مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی های کلرید نیکل

این ترکیب به راحتی در آب ، اتانول و آمونیاک حل می شود. با گرم شدن در هیدروژن به راحتی به نیکل تبدیل می شود و با گرم شدن در معرض هوا تبدیل به اکسید نیکل می شود. کلرید نیکل در دمای بالا آب تبلور را از دست می دهد و بی آب می شود.

محلول آبی آن اسیدی است و می تواند با آنیون های بسیاری از مولکول های معدنی و آلی ترکیب شده و کمپلکس های نیکل را تشکیل دهد و رسوبات نامحلول را در اسیدهای ضعیف تولید کند.

روش تولید کلرید نیکل

نیکل کلراید بی آب با سوزاندن نیکل در گاز کلر تهیه می شود. برخی دیگر از روش های تولید شامل موارد زیر است:

(۱)  واکنش استیل کلرید بر روی استات نیکل در یک حلال غیر آبی مانند بنزن:

(CH3COO) 2Ni + 2CH3COCl → NiCl2 + 2CH3COOCOCH3

 (۲) واکنش تیونیل کلراید بر کلرید نیکل هگزاهیدرات:

NiCl2 • ۶H2O + 6SOCl2 → NiCl2 + 12HCl + 6SO2

(۳)  گرمایش نیکل کلرید هگزاهیدرات یا کلرید نیکل آمونیاک:

NiCl2 • ۶H2O → NiCl2 + 6H2O

NiCl2 • ۶NH3 → NiCl2 + 6NH3

کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟
کلرید نیکل چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟

خطرات قرار گرفتن در معرض کلرید نیکل

نیکل کلراید به صورت جامد سبز یا زرد رنگ ظاهر می شود. این ماده متراکم تر از آب است و ممکن است باعث تحریک پوست ، چشم و غشاهای مخاطی شود. بلع آن سمی است و باعث مسمومیت می شود. کلرید نیکل برای ساخت مواد شیمیایی مختلف استفاده می شود و یک ماده سرطان زا است و با افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه و بینی در ارتباط است.

نیکل دی کلرید ترکیبی از نیکل و کلرید است که در آن نسبت نیکل (در حالت اکسیداسیون ۲+) به کلرید ۱: ۲ است. این ماده به عنوان مسدود کننده کانال کلسیم و هاپتن نقش دارد.

اثرات حاد (کوتاه مدت) ممکن است بلافاصله یا اندکی پس از قرار گرفتن در معرض کلرید نیکل رخ دهد و باعث تحریک و پوست و چشم شود. تنفس نیکل کلراید می تواند باعث تحریک بینی ، گلو و ریه ها شود که باعث سرفه ، بلغم و تنگی نفس می شود. اثرات مزمن (طولانی مدت) می تواند مدتی پس از قرار گرفتن در معرض کلراید نیکل رخ دهد و می تواند ماه ها یا سالها ادامه داشته باشد.

قیمت خرید و فروش کلرید نیکل

این ترکیب با توجه به خلوص و ایرانی یا خارجی بودن قیمت های متفاوتی در بازار دارد و در کیسه های ۲۵ کیلوگرمی و بسته های ۱ کیلوگرمی  خرید و فروش می شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا