کپسول ب کمپلکس برای چیست و چه کاربرد و عوارضی دارد؟
كپسول ب کمپلکس به مجموعه همه ویتامین های خانواده B گفته می شود که متشکل از ٨ ویتامین است. کپسول ب کمپلکس حاوی تمامی ویتامینهای گروه B است که توانایی بر طرف کردن نیازهای بدن به این ویتامین را دارد، ویتامین های گروه B از مهم ترین ویتامین ها به حسابمی آید که نقش بسیار مهم و حیاتی را در بدن ایفا می کند. در این مقاله نشریه جهان شیمی فیزیک شما را با کاربرد، عوارض، ترکیبات،تداخل دارویی، هشدارها و موارد منع مصرف، نحوه ی مصرف و شرایط نگه داری این فرآورده بیشتر آشنا می کنیم.
در دیگر مقالات این نشریه شما می توانید با انواع داروها نظیر قرص و کپسول لیور پاور، قرص جینگوتیدی، قرص و کپسول سلنداکر،قطره سلیمارین، کپسول کانت بوست، قرص و کپسول پروکیدز، شربت زیتوکید، قرص زلفت، قرص روکین، پماد زاپلاپی و … آشنا شوید واطلاعات دارویی مفیدی را کسب کنید.
کاربرد و خواص کپسول ب کمپلکس
موثر در متابولیسم و تبدیل غذا به انرژی
خواص آنتی اکسیدانی
تامین انرژی بدن
تولید گلبول های قرمز خون و ایجاد انتقال دهنده های عصبی
مقابله و کنترل استرس
کمک به سلامت پوست و مو
عملکرد بهتر مغز و حافظه
فواید استفاده از کپسول ب کمپلکس
بهبود عملکرد سیستم عصبی
ویتامین ب کمپلکس چون دارای اسید فولیک است سبب عملکرد بهتر سیستم عصبی می شود و برای اینکه محلول در آی هستند به آسانیبه سلول های عصبی وارد می شوند.
افزایش سوخت و ساز بدن
مصرف این فرآورده سبب بالا بردن متابولیسم بدن می شود عملکرد این ویتامین ها به گونه ای است که پس از اینکه وارد بدن می شوندبعد از یافتن چربی های اشباع شده در بدن از آنها برای سوخت برای مکانیسم های بدن به کار می گیرند.
کمک به بهبود عملکرد دستگاه گوارش
نقش مهمی در دستگاه گوارش ایفا می کند و در سلامت بدن تاثیر گذار هستند و برخی از آن ها در دستگاه گوارش جذب و تولید میشوند.
بالا بردن سطح انرژی
از مهم ترین خاصیت آن افزایش سطح انرژی است زیرا ویتامین ها سبب افزایش سوخت و ساز بدن می شود و ویتامین B12 موجود درآن موجب رساندن اکسیژن به بافت های بدن می شود و درنتیجه آن موجب افرایش سطح انرژی می شود.
ترکیبات کپسول ب کمپلکس
ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین B5، ویتامین B6، ویتامین B7، ویتامین B9، ویتامین B12
که در زیر به مکانیسم اثر و توضیح مختصر ترکیبات آن می پردازیم.
ویتامین B1
ویتامین B1 که با نام تیامین نیز شناخته می شود. بدن برای آزاد سازی انرژی از چربیها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها به این ویتامیننیاز دارد، نقش ویتامین B1 در بدن عبارتند از، کمک به اعمال متابولیکی مختلف در سیستم اعصاب، سلول های خونی و عضلانی، کمکبه رشد بچه ها، کم به باروری در بزرگسالان، افزایش توانایی مغز و کمک به رفع سوء هاضمه در بدن است. وجود این ویتامین برای افرادعصبی، نگران و مضطرب و همچنین عملکرد صحیح قلب بسیار مفید است. کمبود ویتامین B1 در بدن دارای علائمی مانند احساسخستگی و کم اشتهایی، یبوست، سوء هاضمه، کمبود وزن، زود رنجی، سر درد و عصبی شدن است.
ویتامین B2
این ویتامین با نام ریبو فلاوین نیز شناخته می شود، بدن برای عملکرد صحیح غده تیرئید و متابولسیم بدن به وجود این ویتامین نیاز دارد. نقش این ویتامین در بدن تولید انرژی، کمک به بدن برای تجزیه چربی، دارو و هورمون های استروئید، تبدیل تریپتوفان به نیاسین و تبدیلویتامین B6 به کمک آنزیمی که بدن به آن احتیاج دارد است. کمبود ریبوفلاوین بسیار اتفاق کمیابی است و ممکن است در افراد که داریمشکل تیروئید باشند بروز پیدا کند که دارای علائمی مانند زخم شدن گوشه لب، التهاب و ترک خوردن لب، ریزش مو، اختلالات پوستی،قرمزی و خارش چشم و … است. کمبود شدید آن می تواند منجر به کم خونی و فقر آهن و آب مروراید شود، منابع غذایی این ویتامینشامل شیر، جگر، زرده ی تخم مرغ، غلات، سبزیجات و… است.
ویتامین B3
نام دیگر این ویتامین نیاسین است. نیاسین موجود در بدن به کمک آنزیمی تبدیل به آدنین دی نوکلئوتید نیکوتامید (NAD) می شود کهقسمت اصلی بیشتر از ٤٠٠ نوع واکنش آنزیمی است که یک کمک آنزیم بسیار مهمی است، از نقش های این آنزیم ها می توان به تبدیلانرژی به کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها، فرآیند متابولیسم در سلول ها، تعامل سلولی و تشکیل DNA در سلول ها است. کمبوداین ویتامین در بدن دارای علائمی مانند ضخیم شدن و پینه بستن پوست، ایجاد لکه های قهوه ای بر روی قسمت هایی از پوست که درمعرض آفتاب قرار می گیرد،افسردگی، قرمزی شدید زبان و اسهال و استفراغ است.
ویتامین B5
وجود اسید پانتونیک برای تشکیل کمک آنزیم ها، پروتئین ها و چربی ها لازم و ضروری است، گلبول های قرمز وظیفه حمل این ویتامین رابر عهده دارد تا برای انواع فرآیندهای انرژی و متابولیسم از مواد مغذی مورد کاربرد قرار می گیرند. کمبود این ویتامین در بدن دارایعلائمی مانند بی حس شدن و سوزش دست و پا، سر درد، کج خلقی، بی اشتهایی و بی خوابی است.
ویتامین B6
ویتامین B6 یا پیرویوکسین نقش مهمی در بیشتر از ١٠٠ واکنش آنزیمی دارد، بدن برای انجام موارد زیر به ویتامین B6 احتیاج دارد.
متابولیسم اسید آمینه، رشد مغزها، تجزیه کربوهیدرات و چربی و عملکرد ایمنی، کمبود این ویتامین در بدن دارای علائمی مانند کم خونی،ورم زبان، ترک گوشه های دهان، پوست پوست شدن لب، تضعیف سیستم ایمنی بدن، گیجی و افسردگی است.
ویتامین B7
بیوتین یا ویتامین B7 بیشتر در مکمل های پوست، مو و ناخن بیشتر کاربرد دارد و به باور برخی ها برای درمان بیماری پسوریازیس کمکمی کند. نقش این ویتامین در بدن عبارتند از کمک به تجزیه چربی، کربوهیدرات و پروتئین، تعامل سلول ها در بدن، تنظیم DNA است. نشانه های کمبود این ویتامین در بدن نازک شدن مو، شکننده شدن ناخن ها، جوش زیر دور چشم، بینی و دهان، افسردگی و خستگیمفرط است. یک نکته یکی از دلایل مهم افسردگی کمبود ویتامین B7 است.
ویتامین B9
فولات شکل طبیعی ویتامین B9 است، شکل مصنوعی این ویتامین که در برخی از غذاهای غنی شده یافت می شود فولیک اسید است. مصرف این ویتامین برای خانم های باردار بسیارلازم و ضروری است، میزان مناسب اسید فولیک در زنان باردار اگر به اندازه کافیموجود باشد موجب کاهش احتمال برخی از مشکلات مادر زادی بر روی مغز و نخاع می شود. بدن برای موارد مانند تکثیر، متابولیسمویتامین ها، متابولیسم اسید آمینه و تقسیم سلولی به ووجود این ویتامین نیاز دارد. کمبود این ویتامین دارای علائمی مانند ضعف،سردرد، کج خلقی، تپش قلب، آبسه زبان یا دهان و تغییرات پوست، مو و ناخن است.
ویتامین B12
این ویتامین دارای ماده معدنی کبالت است و نام دیگر آن کوبالامین است. نقش این ویتامین در بدن تولید گلبول های قرمز جدید، ترکیبDNA، متابولیسم چربی و پروتئین و عملکرد مغز و عصب است. کمبود ویتامین B12 در بدن دارای علائمی مانند کاهش وزن، یبوست،خستگی مفرط، بی اشتهایی، مشکلات حافظه، بی حسی و مورمور شدن دست و پا، افسردگی است.
تداخل دارویی کپسول ب کمپلکس
در اکثر موارد ویتامین ها با دیگر داروها هیچ تداخلی ایجاد نمی کند اما گاهی ممکن است بعضی از داروها موجب افزایش احتمالکمبود ویتامین ب است به عنوان مثال داروهای فشار خون و داروهای شیمی درمانی موجب کاهش سطح ویتامین B1 شود، داروهای ضدتشنج که برای بیماری صرع کاربرد دارد توانایی کاهش سطح B6، B9 و B3 را دارد، داروهایی که مخصوص بیماری سل است موجبکاهش B3 و B6 می شود، برخی از داروهای سرطان موجب کاهش سطح B9 می شود و همچنین برخی از داروهای کولیت اولسروزموجب کاهش سطح ویتامین B9 شوند، بعضی از داروهای آنتی بیوتیک، داروها برای زخم، دیابت یا بیماری رفلاکس معده موجب کاهشسطح B12 می شوند.
عوارض جانبی مصرف کپسول ب کمپلکس
به دلیل اینکه ویتامین های گروه B محلول در آب هستند احتمال بروز عوارض جانبی خیلی اندک است اما ممکن است مصرف در دز هایبالا با عوارض جانبی همرا باشد به عنوان مثال موجب استفراغ، افزایش وزن، گر گرفتگی،حساسیت به نور، آسیب اعصاب، ضایعاتدردناک پوستی و تغییر رنگ ادرارشود.
موارد مصرف کپسول ب کمپلکس
زمان کمبود ویتامین های گروه B
شرایط استرس
درمان همراه با آنتی بیوتیک ها، دیورتیک
قبل و بعد از جراحی
نارسایی کبدی
بیماری های مزمن
سوختگی ها
عفونت های شدید
ناراحتی های گوارشی که موجب اختلال در جذب ویتامین های محلول در آب می شود.
بهترین زمان مصرف ب کمپلکس
مناسب ترین زمان برای مصرف در هنگام صبح گاه است زیرا مصرف آن در شب موجب ایجاد اختلال در فرآیند خواب می شود.
هشدارها و موارد منع مصرف کپسول ب کمپلکس
زنانی که بارداری سالمی دارند نباید از آن استفاده کنند.
این فرآورده برای افزایش وزن مناسب نیست.
شرایط نگه داری کپسول ب کمپلکس
اين دارو دور از نور مستقیم آفتاب و رطوبت نگه داری شود.
اين دارو در جای خشک و خنک نگه داری شود.
دارو دور از دسترس اطفال نگه داری شود.