روغن کوهان شتر و خواص درمانی فراوان آن
روغن کوهان شتر دارای خواص درمانی متعددی است و مصرف آن از گذشته های دور در مناطقی که آب و هوای خشک دارند بسیار رایج است.
در طب سنتی از این روغن برای درمان بسیاری از بیماری ها مانند کمر درد، رماتیسم، سیاتیک، درد زانو، آرتروز، گرفتگی عضلات، رگ به رگ شدن، چین و چروک پوست، پف زیر چشم، سیاهی دور چشم، اگزما، آکنه، ترک های شدید پوستی، بواسیر، پسوریازیس استفاده می شود. امروزه این روغن در صنایع دارویی و بهداشتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
کوهان دارای بافت چربی، فیبر و عضله است و فاقد استخوان می باشد. اگر یک گرم از این چربی اکسید شود معادل ۷/۱ گرم آب تولید می شود. به همین دلیل، بسیاری بر این باور هستند که کوهان شتر محل ذخیره آب است. اکسیژن مورد نیاز برای تبدیل چربی به آب از هوای تنفسی به دست می آید. کوهان شتر به دلیل بافت چربی و فیبری منبع تامین کننده انرژی مورد نیاز بدن شتر است.
در این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی فیزیک به خواص درمانی روغن کوهان شتر و چگونگی تهیه آن می پردازیم.
حقایقی در رابطه با نژاد شتر
بعضی از شتر ها یک کوهان و برخی دیگر دو کوهان دارند. شتر های مناطق خاورمیانه دارای یک کوهان و شتر های مناطق باختر دارای دو کوهان هستند و اصطلاحا به آن ها شتر های دو کوهانه گفته می شود. با وجود اینکه بسیاری از مردم کوهان شتر را محل ذخیره آب مورد نیاز بدن شتر می دانند اما در واقع محل ذخیره چربی است.
در اثر فرایند های پیچیده ای که در کوهان اتفاق می افتد چربی با اکسیژن تنفسی ترکیب شده و آب تولید می کند. آب مورد نیاز بدن شتر در خون ذخیره می شود. مهم ترین اتفاقی که در کوهان شتر می افتد تبدیل بافت چربی به انرژی مورد نیاز است.
شتر های بدون کوهان نیز وجود دارند که اغلب در کشور های آمریکای جنوبی زندگی و تولید مثل می کنند. مانند: شتر لاما، شتر آلپاکو گوانکو و شترچه.
بافت چربی موجود در کوهان شتر این امکان را به او می دهد تا دوهفته بدون آب و یک ماه بدون غذا سپری کند.
روش تهیه روغن کوهان شتر
مقداری از کوهان را برداشته و به صورت قطعات ریز در می آورند. سپس آن را شستشو داده و خشک می کنند تا آبش به خوبی گرفته شود . قطعات کوهان را در یک ظرف شیشه ای ریخته و درب آن را محکم می بندند. ظرف شیشه ای را در ظرف آبی گذاشته و روی شعله با حرارت ملایم قرار می دهند. پس از مدتی حرارت، روغن کوهان گرفته می شود. پیش از سفت شدن روغن آن را به ظرف مناسب انتقال می دهند و در یخچال نگهداری می کنند. روغن کوهان شتر را معمولا با روغن های گیاهی که طبیعت گرم دارند مانند گزنه، دارچین، زنجبیل و سقز به نسبت های مشخص ترکیب می کنند.
مطالعات محققان نشان داده است که این روغن بیش از بیست و دو نوع اسید چرب دارد که از میان آن ها اسید اولئیک با ۳۳/۵۲ درصد وزنی بیشترین میزان و اسید کاپریلیک با ۰/۰۱ درصد وزنی کمترین میزان را دارد.
اسید اولئیک مایعی بی بو و زرد رنگ است که در دسته اسید های طبیعی قرار می گیرد و می توان آن را اسید چرب امگا ۹ به حساب آورد. این اسید در بسیاری از زمینه ها مانند آرایشی، بهداشتی، دارویی، غذایی و صنعتی کاربرد دارد. اسید اولئیک در بسیاری از مواد غذایی مانند روغن، مغز، کره، تخم مرغ، آجیل، پنیر و گوشت وجود دارد.
این اسید سبب کاهش کلسترول خون می شود به همین دلیل در رژیم های غذایی مرتبط با کاهش وزن نیز گنجانده می شود. تنظیم کننده قند خون بدن است. باعث نابودی سلول های سرطانی از جمله سرطان سینه در خانم ها می شود. سبب تقویت و بهبود عملکرد گردش خون می شود و به بهبود بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند.
علاوه بر موارد ذکر شده، اسید اولئیک، التهابات درونی بدن را کاهش می دهد. موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. باعث مرطوب شدن پوست می شود و از پیری زودرس جلوگیری می کند. ریزش مو را کاهش داده و موجب تقویت و رشد بهتر مو می شود. به درمان بیماری های پوستی مانند اگزما و روتسیا کمک می کند.
اسید کاپریلیک جزء اسید های چرب اشباع مفید است که خاصیت ضد التهابی، ضد قارچی و ضد ویروسی دارد. یکی از روش های معمول استفاده از این اسید مصرف آن به صورت مکمل خوراکی یا بخشی از رژیم غذایی است که به این طریق از رشد بیش از حد قارچ هایی مانند مخمر که در روده زندگی می کنند جلوگیری می کند.
اسید کاپریلیک یک تقویت کننده طبیعی سیستم ایمنی است. در درمان بیماری هایی مانند سرطان، آلزایمر، اوتیسم و بیماری های مرتبط با گردش خون مفید است. مصرف خوراکی این اسید رشد مخمر ها در دستگاه گوارش را کاهش داده و به باکتری های مفید آسیبی نمی رساند. این اسید در روغن کوهان شتر، روغن نارگیل، نارگیل، شیر گاو و شیر انسان وجود دارد.
خواص دارویی روغن کوهان شتر
کمر درد
بیمار باید روزی ۲ بار مخلوط روغن مذکور و روغن زنجبیل را روی کمر به مدت ۵ الی ۷ دقیقه ماساژ داده و سپس استراحت نماید.
رماتیسم
برای درمان رماتیسم روزی ۲ بار مخلوط این روغن و روغن سیاه دانه را روی محل درد به مدت ۵ الی ۷ دقیقه ماساژ می دهند.
سیاتیک
روزی ۲ بار مخلوط روغن گفته شده و روغن زنجبیل را روی محل مورد نظر به مدت ۷ الی ۱۰دقیقه ماساژ داده و سپس استراحت می کنند.
درمان درد زانو
چند قطره از روغن مورد نظر را همراه با روغن سیاه دانه مخلوط کرده و سپس با آن زانوی خود را ماساژ می دهند. توصیه می شود این عمل روزی ۲ الی ۳ بار و به مدت ۷ الی ۱۴ روز تکرار شود .
درمان درد آرتروز
ابتدا محل درد را کاملا شستشو داده و سپس به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه با روغن ماساژ می دهند تا جذب گردد. بهتر است این عمل به مدت ۱ هفته به طور متوالی انجام گیرد.
برطرف کننده گرفتگی عضلات
روزی ۲ بار مخلوط این روغن و روغن سیاه دانه را روی عضله موردنظر به مدت ۵ الی ۷ دقیقه ماساژ داده و سپس استراحت می نمایند.
رفع رگ به رگ شدگی
مخلوط روغن کوهان و روغن زنجبیل را روی محل رگ به رگ شده قرار می دهند. سپس به آرامی آن قسمت را ماساژ می دهند تا روغن کاملا جذب گردد.
درمان ترک کف پا
شب ها قبل از خواب کف پا را با مخلوط این روغن و روغن خیار ماساژ می دهند سپس برای محافظت یک جوراب می پوشند و صبح روز بعد کف پاها را با سنگ پا شست و شو می دهند.
درمان کننده پف زیر چشم
باید شب ها قبل از خواب اطراف چشمان را با مخلوط این روغن و روغن جوجوبا ماساژ داد و بعد از مدتی تاثیر شگفت انگیز آن را مشاهده کرد.
برطرف کننده چین و چروک پوست
توصیه می شود شب ها قبل از خواب، چند قطره از این روغن را به همراه ۲ الی ۳ قطره گلاب و ۲ الی ۳ قطره روغن آرگان مخلوط کرده و سپس این ترکیب را روی پوست قرار داده و به آرامی ماساژ داد تا جذب پوست شود.
عوارض جانبی روغن کوهان شتر
بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده تا کنون عوارضی از مصرف این روغن مشاهده نشده است. استفاده آن برای زنان در دوران بارداری و شیر دهی مشکلی ایجاد نمی کند.
خواص روغن کوهان شتر
روغن کوهان شتر به عنوان یک روغن پرکاربرد و مفید از چربی کوهان شتر تهیه شده است و اغلب برای بهبود درد توصیه می شود. این روغن به عنوان یک تسکین دهنده درد برای انواع دردها و بیماری هایی مانند کمردرد، رماتیسم و دردهای استخوانی استفاده می شود. روغن کوهان شتر دارای خواص و فواید سلامتی بسیاری است و اغلب برای درمان بیماری های بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به عنوان یک ماده دارویی امروزه در صنعت غذا و دارو نیز به کار برده می شود. این روغن از چربی حیوانی تهیه شده است که از طریق مالش بر روی سطح دردناک به عنوان یک مسکن عمل کرده و درد نواحی موردنظر را کاهش می دهد.
روغن کوهان شتر برای حجم دهنده
روغن کوهان شتر اغلب به عنوان یک روغن حجم دهنده نیز به کاربرده می شود. این روغن دارای طبع گرم است درنتیجه لازم است درکنار مصرف این روغن از غذاهای با طبع سرد استفاده کنید. این روغن اغلب توسط خانم ها برای حجم دادن به قسمت هایی مانند باسن و سینه ها استفاده می شود. قبل استفاده از این روغن بهتر است نواحی مورد نظر را شستشو دهید تا کاملا منافذ پوست باز شود سپس چند قطره روغن را روی پوست ریخته و به صورت دورانی برای چند دقیقه کاملا ماساژ دهید تا روغن کوهان شتر کاملا جذب پوست شود. بعد از اینکه روغن کاملا جذب پوست شد یک پارچه مرطوب روی ناحیه مورد نظر گذاشته و اجازه دهید که حدود یک ساعت پوست و روغن کاملا استراحت کنند.
روغن کوهان شتر برای پخت و پز
روغن کوهان شتر به عنوان یک روغن طبیعی برای انواع پخت و پز و حتی سرخ کردن غذاهای روزانه کاملا مناسب است. این روغن به عنوان یک روغن حیوانی مواد سمی تولید نمی کند بنابراین به عنوان یکی از بهترین روغن های حیوانی مناسب پخت و پز شناخته شده است. به دلیل اینکه این روغن به صورت طبیعی و به شکل جامد تهیه می شود، مصرف آن هیج گونه عوارض جانبی نداشته و در دوران بارداری و یا شیردهی نیز ممنوعیت مصرف ندارد. این روغن همچنین تا دوسال قابلیت نگهداری دارد فقط کافیست در جای خشک و خنک نگهداری شود.
روغن کوهان شتر برای بواسیر
یکی از کاربردهای مهم روغن کوهان شتر استفاده از این روغن به عنوان یک درمان قطعی برای بواسیر است. بواسیر به دلیل تورم و بیرون زدگی وریدها در ناحیه مقعد به وجود می آید که از مهمترین نشانه های آن می توان به خارش و خونریزی هنگام دفع و سوزش و درد شدید اشاره کرد. برای درمان این بیماری باید روغن یا کرم کوهان شتر را به صورت موضعی و دوبار در روز در ناحیه مورد نظر بمالید. به دلیل اینکه این روغن عارضه شناخته شده ای از خود نشان نداده است می توانید با خیال راحت از این روغن تا بهبودی کامل استفاده کنید. استفاده از این روغن باعث می شود که به تدریج شقاق مقعد و بواسیر بهبود پیدا کرده و آثار نامطلوب و آزاردهنده این بیماری نیز کاهش پیدا کند.
روغن کوهان شتر برای پسوریازیس
روغن کوهان شتر به دلیل اینکه دارای طبع گرم است به عنوان یک درمان برای بیماری پسوریازیس توصیه می شود. بیماری پسوریازیس به عنوان یک بیماری پوستی و به دلیل سیستم ایمنی ضعیف ایجاد می شود که می تواند بسیار دردناک و آزاردهنده باشد و همچنین می تواند نواحی بسیار زیادی از بدن را درگیر کند. روغن کوهان شتر یک روغن حیوانی است که حاوی مقدار زیادی چربی مفید و آب است که می تواند با کمک به آبرسانی پوست و حفظ رطوبت به درمان پسوریازیس کمک کند. استفاده منظم از این روغن با کمک به حفظ رطوبت و شادابی پوست همچنین خشکی و ترک های پوستی را نیز درمان می کند.
روغن کوهان شتر برای لک صورت
روغن کوهان شتر حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان و قابلیت کلاژن سازی است که در نتیجه می تواند به عنوان یک ماده موثر برای درمان لک صورت و مشکلات پوستی مفید باشد. این روغن حیوانی به عنوان یک عامل آبرسان و محافظت کننده از رطوبت پوست با از بین بردن لک و چین و چروک های پوست باعث درخشندگی و جوان سازی پوست می شود. علاوه بر این روغن کوهان شتر می تواند در درمان انواع آکنه و جای جوش و زخم نیز موثر باشد زیرا با داشتن خواص کلاژن سازی به بازسازی پوست کمک کرده و روند بهبود پوست و رشد سلول های جدید پوستی را تسریع می کند.
قیمت روغن کوهان شتر
روغن کوهان شتر یک روغن پرمصرف و مفید است که در طب سنتی برای درمان بیماری های بسیاری توصیه می شود. این روغن طبیعی دارای مواد مغذی بسیار زیادی است که در صورت تداوم مصرف می توان در درمان قطعی بیماری ها و مشکلات سلامتی کاملا موثر واقع شود. این روغن در بهبود انواع بیماری ها مانند دردهای مفصلی و مشکلات آتروز، درمان و بهبود انواع گرفتگی عضلات، درمان و بهبود انواع مشکلات پوستی و دردهای استخوان مفید است.
همچنین با داشتن آنتی اکسیدانی به نام ویتامین E دارای خواص ضد التهابی بسیار قوی است که می تواند به درمان التهابات موجود در بدن و یا اندام ها کمک کند. قیمت روغن کوهان شتر با توجه به خواص فراوان بسیار مناسب است در نتیجه افراد می توانند به راحتی این روغن را خریداری کرده و مصرف کنند.
نحوه گرفتن روغن کوهان شتر
روغن کوهان شتر در مناطقی که دارای آب و هوای خشک است اغلب تهیه می شود زیرا در این مناطق به دلیل داشتن آب و هوای خشک به مقدار بسیار زیادی توسط ساکنین استفاده می شود. در این مناطق کوهان شتر را قطعه قطعه کرده و کاملا شستشو می دهند و سپس این چربی را درون شیشه ای تمیز ریخته و درب آن را محکم می بندند و شیشه را درون ظرف آب بر روی حرارت ملایم قرار می دهند. این حرارت ملایم باعث می شود که روغن از کوهان شتر جدا شود. بعد از جدا شدن روغن و قبل از سفت شدن دوباره، آن را درون ظرف دیگری ریخته و در یخچال نگهداری می کنند.
کوهان شتر از کجا بخریم
روغن کوهان شتر یک روغن طبیعی و مفید برای بسیاری از مشکلات سلامتی است. از این روغن در درمان مشکلات مفصلی و دردهای کمر و سیاتیک گرفته تا درمان بواسیر و ترک دست و پا استفاده می شود. این روغن هم مصرف موضعی دارد و هم مصرف خوراکی و بیشتر در عطاری ها فروخته می شود. روغن کوهان شتر را می توانید به صورت اینترنتی و با سفارش از مراکز معتبر نیز خریداری کنید.
در حال حاضر این روغن توسط شرکت های مختلف تولید و در اندازه و بسته بندی های مختلف در بازار موجود است. روغن کوهان شتر برای درمان بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و اگزما نیز بسیار مفید است و برخی افراد آن را به عنوان درمان قطعی این بیماری های پوستی معرفی می کنند. برای گرفتگی و رگ به رگ شدن اعضاء مختلف نیز می توانید از این روغن به صورت موضعی استفاده کنید.
کوهان شتر حاوی ترکیبات مفیدی از جمله چربی های سبک و ویتامین D است که فواید آن به این ترکیبات برمی گردد. این روغن را می توان با روغن های دیگر ترکیب کرده و مورد استفاده قرار دهید. مثلا برای درد کمر می توانید روغن شتر و سیاهدانه را باهم ترکیب و مصرف نمایید. روغن کوهان خوشبو و سفید رنگ است و باید در جای تاریک در ظروف سربسته نگهداری شود تا از فساد و اکسیداسیون آن جلوگیری شود.
برای اطمینان از اصل بودن این روغن شما می توانید در مناطقی که شتر پرورش می دهند خودتان کوهان شتر را بخرید و از آن روغن تهیه کنید. اما می توانید آن را از شرکت های مختلف نیز به راحتی تهیه نمایید. توجه داشته باشید که مانند هر داروی گیاهی یا روغن طبیعی برای پیشگیری از عوارض جانبی قبل از خرید آن با یک متخصص طب سنتی مشورت نمایید.